Om du vill att din hund ska ha en trygg plats utomhus kan du bygga en hundgård med plats för den att springa i gräset, samt ett varmt litet hus för kyliga dagar. En hundgård är ett ganska enkelt bygge och ett roligt projekt som hela familjen kan hjälpa till med. 

Storlek

En hundgård måste ha en viss storlek för att vara godkänd av Jordbruksverket. Du behöver inte göra en anmälan till dem att du ska bygga en hundgård men storlekstabellen är framtagen för att varje hund ska må så bra som möjligt. Deras rekommendationer är så klart miniminivåer, kan du bygga större finns det mer utrymme för hunden och den blir bara gladare!Hur stor hundgården ska vara regleras främst av hur stor hunden är. Jordbruksverket går efter mankhöjden på en fullvuxen hund. Har din hund en mankhöjd mindre än 25 cm (ex malteser eller chihuahua) borde gården vara åtminstone 6 kvadratmeter. Om hunden däremot är över 65 cm centimeter (ex grand danois eller akita) borde gården vara åtminstone 20 kvadratmeter stor.

Hundhuset

Även hundhuset ska vara anpassad efter hundens storlek. Det kan du snabbt räkna ut genom att ta hundens mankhöjd multiplicerat med 1,1 för bredden och 1,2 för höjden. Detta är alltså ett minimimått, det går alltid att bygga större.Tänk på att huset ska ventileras så hunden kan ligga där även på en varm sommardag. Ska hundgården användas året runt behöver huset också vara isolerat och med ett tätt tak. Inuti ska det finns något varmt och mjukt för hunden att ligga på. Tänk på att hundar gärna bäddar ned sig så diverse lösa filtar eller hö kan vara bra. När det kommer till hundhuset har ni full möjlighet att vara kreativa. Det kan ha två våningar med en ramp mellan dem eller innehålla två rum, en med friskt vatten och en med sängplatsen.Via Falsat kan ni köpa takplåt i olika utförande, köp gärna en plåt som liknar eller matchar taket på ert hus. Lägg gärna ljuddämpande material under plåttaket, då blir det lugnare när hunden ska sova när det regnar ute. Hundhuset kan också målas i samma färg och få låtsasfönster med samma typ av fönsterfoder.

Stängsel

Ett stängsel måste vara tillräckligt högt för att skydda hunden från rovdjur och hindra den från att rymma. Du borde alltså inte sätta ett lågt stängsel bara för att din hund är liten. Det kan vara inbjuden för andra, större, hundar eller rävar att hoppa in. Stängslet förankras med jordankare eller plintar, det får inte vara elektriskt!