Det finns en uppsjö av olika fodersorter att välja mellan på marknaden idag. Med det sagt är det inte alltid lätt att veta vilken sort som blir bäst för just din hund. Det finns torrfoder, färskfoder, valpfoder, foder utan spannmål, eller med extra hög proteinhalt, för att bara nämna några exempel. En del hundar kräver en mer skräddarsydd kost för att må bra, medan vissa andra klarar av att äta nästan vad som helst utan att påverkas nämnvärt. För hundens hälsas skull är det dock alltid bäst att ge den en fullvärdig kost med rätt sammansättning av näringsämnen, vitaminer och mineraler.

Olika hundraser har olika behov

Alla raser är framavlade för olika syften. Det innebär att de har olika behov, såväl när det gäller aktivitet och stimulans som när det kommer till maten. Vissa lägger på sig vikt väldigt lätt, andra har ofta problem med magen. Specifika foder kan underlätta för hundar med olika sorters problem.

Åldern spelar roll

Även åldern är en viktig faktor för att välja rätt hundmat. Valpen behöver till exempel ett foder som är snällt mot magen och ger all den energi som behövs för att kunna växa. Den äldre hunden kan däremot behöva mat som kanske inte är så energirik och som motverkar stela leder.