Rashistoria


Grosser Schweizer Sennenhund

Grossern som är den största och tyngsta Sennenhunden kan väga över 60 kg för en hane och ca 45 för en tik. Mankhöjden varierar mellan 65-72 cm (hane) och 60-68 cm (tik). I dag finns ca 250 hundar i Sverige, rasen är ovanlig i alla länder.
Grossern är en gammal Schweizisk hundras som troligen i likhet med Berner Sennen, Sankt Bernadshund och Rottweiler härstammar från lokala bondhundar och romerska doggar. Andra hävdar att hundarna härstammar från den Tibetanska mastiffen. Hundtypen kallades i vilket fall, stor slaktarhund förra århundradet. Typen har sedan renodlats mot dagens raser. De sägs att Grossern skickades ned från alpdalarna till byn med mjölkkannor utan förare, även gårdfarihandlare använde hundarna som dragdjur och vakt. Det finns exempel på hanhundar som drog fyrhjuliga vagnar med varor och ägare mellan byarna.
Hundarna är självständiga och envisa men är arbetsvilliga. De skall vara orädda, kunna koppla av och ha ett stabilt psyke. De används som vakt, drag och boskapsvallare i sitt hemland men jagar normalt inte. De stora arbetande hundarna kan användas till lydnad, bruksgrenar och sällskap (går bra med barn) men deras specialitet idag är vakt och drag.
Det finns officiella dragprov för Sennenhundar som försöker efterlikna de ursprungliga arbetsuppgifterna hunden hade. Hundarna fjärrdirigeras förbi olika hinder och en hanhund skall kunna dra 120 kg, en tik 80 kg.
Vi rekommenderar normalt inte hanhund till någon utan vana från stor hund (hästvana kan räcka och är lämplig erfarenhet har det visat sig), då hunden annars lätt blir den som bestämmer och gör som den behagar p.g.a. sin envishet och styrka. Även en tik kan vara bestämd och behöver ett tydligt ledarskap från ägaren.